Работниците във Фукушима започнаха да вливат азот в първи реактор

Работниците в повредената ядрена централа северно от Токио влива азот в реактор на Фукушима в опит да предотвратят следващи взривове, съобщава Bloomberg. САЩ предупредиха, че съдовете, които съдържат радиоактивно гориво, може да са увредени.


Tokyo Electric Power Co. започна да влива азотен газ в първи реактор на Фукушима през нощта. Близо четири седмици след земетресението, което повреди атомната централа, компанията все още се опитва да охлади реакторите. Според американски експерти повредата в реактора увеличава риска от по-нататъшно изтичане на радиация.


Доклад за ситуацията в централата препоръчва на инженерите да се опитат да запазят реакторите охладени, за да намалят риска от следващи експлозии. Един от възможните начини е впръскване на азотен газ в съдовете на реактора.  Според доклада е възможно да последва експлозия заради разпаденето на водата, използвана при охлаждането на реакторите, на водород и кислород.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK