Силният човек на България не се казва Бойко Борисов, а Валентин Златев

Прави впечатление, че Симеон Дянков, който дълго време беше противник на АЕЦ "Белене", премина в другия лагер. Явно мотивиран от нещо

© Огнян Минчев, политолог

Прави впечатление, че Симеон Дянков, който дълго време беше противник на АЕЦ "Белене", премина в другия лагер. Явно мотивиран от нещоГосподин Минчев, каквa е ситуацията след скандала с АЕЦ "Белене" от последните дни?


- Ситуацията е ясна. Правителството е взело решение да строи АЕЦ "Белене". За съжаление премиерът не застава лично и категорично с политическа позиция зад това решение, а се опитва да го прокарва през разни подставени лица, които изглеждат като марионетки. Оттук произтича и скандалът: защо точно полууволненият шеф на НЕК трябва да подписва нещо, което е от толкова голямо значение за България. Тоест скандалите са два - голям и малък. Малкият е липсата на политическо достойнство у Бойко Борисов да поеме отговорността за това, което прави. Големият скандал е, че решението за строителство на АЕЦ "Белене" на практика осъжда България да бъде руска колония в продължение на следващото столетие. Съдба, от която успяха да се спасят дори страни като Украйна и Беларус с много силна и последователна борба за защита на националните си интереси.
Под натиск ли е взето това решение, или Борисов е убеден в правилността му?


- Очевидно е взето под много силен натиск. Очевидно е, че силният човек на България не се казва Бойко Борисов, казва се Валентин Златев. Той е руският пълномощник, руският енергиен губернатор на България. И той е проводникът на тези мощни руски олигархични интереси, които оказват невъобразимо силен натиск върху българските институции и политици за прокарване на руските интереси, не само енергийните, в ущърб на българските национални интереси.


Какво очаквате да се случи в партията - разцепление, оставки?


- Политическият дневен ред тепърва ще се разгръща. Оставки може да очакваме, но не задължително утре. Очевидно съществуват определени вътрешни разцепления и противоречия в правителството. Има и преструктуриране на правителствените ориентации. Прави впечатление, че министърът на финансите Симеон Дянков, който дълго време беше противник на АЕЦ "Белене", премина в другия лагер. Явно мотивиран от нещо. От какво ли? Вътрешното напрежение в правителството ще се прояви рано или късно, тъй като там има и фигури, които едва ли ще жертват градената си с десетилетия безупречна репутация в полза на подобни тъмни сделки. По-важното обаче е, че очаквам да последва сериозно разместване на балансите в българската политика въобще.


В каква посока ще е това разместване на политическия баланс?


- Проектът ГЕРБ беше подкрепен от две категории български граждани. Първата и по-голямата са хора, които са под въздействие на личния чар на господин Борисов. Те очакват спасителят да дойде и да оправи България. Първо се ориентираха към царя, но той успя да оправи само себе си. Сега надеждите им са насочени в друга посока - един вид като не ни е оправил царят, може пък да ни оправи пъдарят. Но тези хора в по-голямата си част все пак ще останат в подкрепа на ГЕРБ. Те се разочароват от правителството, но този процес е много бавен.Втората група е малко по-малка, но също така значителна. Това са хора от традиционната демократична общност, която загуби политическото си представителство след кризата на СДС и десния център в последните десетина години. Те гласуваха за ГЕРБ и го подкрепяха, макар и по-скоро пасивно, правейки мълчалив компромис. Защото се надяваха, че ако нищо друго не постигне ГЕРБ с Бойко Борисов, поне може би ще успее да удържи проевропейската, прозападната идентичност на България.


Те ще оттеглят ли подкрепата си за ГЕРБ сега?


- След решението за "Белене" тези хора вече нямат никакво основание да подкрепят ГЕРБ и Бойко Борисов. На тях надежда им даваше не личността на Борисов, а фактът, че Европейската народна партия прие ГЕРБ. Както и присъствието в кабинета на хора като Николай Младенов, Росен Плевнелиев и Трайчо Трайков, чието професионално развитие е обвързано изцяло с проевропейския път на България.Тези десни избиратели се надяваха България да задържи посоката към Европа и затова подкрепиха Борисов въпреки безхаберното и неграмотно управление, въпреки садистичните експерименти на Симеон Дянков върху българския бизнес и българските граждани като цяло, въпреки всички други несполуки и проблеми, които това управление създаде. Вече нямат повод да го правят.


Накъде ще се ориентират тези десни избиратели на предстоящите избори?


- Не е задължително те да се ориентират веднага. И на първо място те вероятно ще си останат вкъщи. По различни оценки става дума за между 10 и 15% от българските избиратели. Това означава практическа невъзможност ГЕРБ да спечели президентските и общинските избори наесен. В по-дългосрочен план, надявам се, те да намерят основания да подкрепят алтернативна политическа сила.


Нова алтернатива ли визирате или съществуващите десни формации?


- Ако същестуващите десни партии успеят да възродят себе си, те вероятно ще успеят и да повишат и своята популярност сред тези избиратели. Ако пък не успеят, със сигурност ще се появят нови възможности. Нищо в природата не търпи вакуум, така е и в политиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK