Коментар: И този път ли ще мине без оставки

Ситуацията около АЕЦ "Белене" достигна точка, в която думата "скандал" вече е слаба. Активната част от интернет обществото е бясна. Повечето медии загърбиха ласкавия тон за премиера и правителството на ГЕРБ. Няколко заглавия от  вчерашния ден: "Арогантна подигравка с българите", "България на разпродажба! За контакти партия ГЕРБ!", "Николай Младенов: Това е повече от пробив в националната сигурност", "Днес е един хубав ден за подаване на оставка"...


В подобен момент оставки на министри, че и на цялото правителство, би било нещо нормално в повечето цивилизовани страни. Да, обаче у нас оставки няма. Нито от тези министри и висши чиновници, които отявлено искат проектът да се случи, въпреки голямата обществена съпротива, нито пък от "възмутените" министри като външния - Николай Младенов, или икономическия - Трайчо Трайков.


Ситуацията около последния всъщност е крайно интересна. По всичко изглежда, че икономическият министър е безгласна буква в тази история, а решенията се координират от финансовия министър Симеон Дянков. Трайчо Трайков всячески демонстрира несъгласие с проекта или поне с начините, по които той се прокарва. И това буди симпатия. Но симпатията свършва точно до момента, в който той отказва да депозира оставката си. Странна е и ролята на уволнения и впоследствие не толкова уволнен шеф на НЕК Красимир Първанов. Който подписал документите уж без одобрението на правителството. Но всъщност не съвсем. Дянков му бил разрешил. Трайков пък не му бил забранил. Но сега юридически екип ще проверява документите. А това не се ли прави преди подписването им вместо след?
Още по-скандално е отношението на премиера Борисов в ситуацията. Той даде ясно да се разбере, че е делегирал решенията за АЕЦ "Белене" на двамата министри и отговорността е тяхна. Как да повярваме, че това наистина е така, при положение че България едва ли е имала друг премиер, който да действа толкова еднолично във всичко - от рязането на ленти на детски площадки до ограничаването на цените на бензина?


Премиерът просто си измива ръцете, обвинявайки министрите си в конфликт, и забравя, че всички нас ни интересува не толкова кой е разпоредил подписването на документите, а защо? Защо България се обвързва със строежа на един, меко казано, спорен ядрен проект? Защо България ускорява и бетонира ангажимента си в момент, в който ядрената енергетика е компрометирана в световен мащаб? Защо се пренебрегва мнението на огромна част от обществото, както и становищата на специалисти, че страната ни всъщност няма икономическа нужда от нова ядрена централа? Защо няма публичност на информацията, преговорите, документите?


Между впрочем прословутият Анекс 12 вече e в интернет. Едни виждат в него заложена бомба, а други смятат, че не е кой знае какво. Не заради анекса обаче мнозина искат оставки. Искат ги заради всичко останало - заради неадекватността на премиера, заради действията на тъмно, заради липсата на отговорност. "Това е куклен театър", каза председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев (четете интервю с него на стр. 6). Kлони даже към фрийк шоу. Вече обаче май не ни е до представления. И е крайно време политиците да започнат да се държат като политици в страна член на Европейския съюз, а кукловодите да си тръгват. Заедно с куклите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK