Goldman Sachs стъпва на застрахователния пазар в Китай

Goldman Sachs купи  12% от китайската застрахователна компания  Taikang Life Insurance Co Ltd за  900 млн. USD, съобщава Reuters. Така компанията  стъпва на най-големият застрахователен пазар. Дългопроточилата се сделка ще проправи пътя на компанията към публичното предлагане на акции  на Taikang's, планирано за следващата година. Според анализаторите това е възможност за застрахователите да получат повече капитал, за да подсигурят бързото си разрастване в Китай.


Швейцарската банкова група Credit Suisse очаква застрахователния пазар в Китай да нарастне с повече от 20% на година в следващото десетилетие. Застрахователната компания е реализирала печалба за 2009 г. от 124 млрд. USD.


Някои анализатори обаче се съмняват, че Goldman Sachs ще успее да извлече от инвестициите си в китайския застрахователен пазар толкова, колкото американските компании Carlyle Group (CYL.UL) и TPG Capital (TPG.UL).
Според финансов анализатор от  Moody's компанията се включва твърде късно в пазара и е възможно да не реализира високи печалби както предишните инвеститори.


Goldman не са нови в застрахователния сектор в Китай. По-рано те придобиха дял в  Ping An през 1994 г. заедно с американската финансова компания Morgan Stanley. За разлика от тогава,  Goldman използва своя баланс, за да купи акции от  Taikang, докато преди това са използвали частен капитал.


Компанията придоби дела си в  Taikang от френската застрахователна компания  AXA SA, която миналия месец се съгласи да продаде своите 15.6 % на група инвеститори за 1.2  млрд. USD. Сделката е била одобрена от Китайската комисия по застраховане, обявиха в съвместна декларация комисията, Goldman Sachs и Taikang.


Taikang и New China Life Insurance Co. са сред застрахователите, които имат желание да се включат в публичния пазар през следващата година. Taikang притежава акции на стойност 44 млрд. USD и 54 млн. клиенти в Китай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK