Moody''s няма да повиши рейтинга на българските банки

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service няма да повиши рейтингите на четирите оценявани банки от България. Това съобщи Bloomberg, цитирана от БТА.  На 5 април Moody's  започна преглед на  рейтинга на България, който е Baa3 за евентуално повишаване, но това явно няма да окаже влияние на рейтингите на Банка ДСК, Райфайзенбанк България, Корпоративна търговска банка иИнтернешънъл Асет Банк.


Макар повечето банки в България да са печеливши и да имат стабилен  капиталов буфер да поемат загуби от кредити, цената на риска се  е увеличила и разходите за резерви са нараснали, отбелязва  още рейтиговата агенция.


Сред причините Moody's да не повиши рейтинга на българските банки е ограничената от валутния борд способност на българското правителство да подкрепи  банковата система, отбелязва агенцията.


Рейтингът на България Baa3 е най-ниската инвестиционна оценка наред с тази на Унгария, Хърватия, Румъния и Латвия, е в сила  от първи март 2006 година - девет месеца преди страната да се  присъедини към ЕС. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK