Трайков е издал забрана за подписването на Документ 12 пред целия екип

Икономическият министър заяви, че първоначалният вариант на текстовете е бил приемлив и за двете страни, но впоследствие е бил промененВ края на миналата седмица преговорната група за АЕЦ "Белене" е разполагала с  текст, който е бил съгласуван с икономическия министър Трайчо Трайков и който е бил  приемлив и за двете страни. Това заяви днес Трайков, който пристигна в парламента, за да отчете пред депутатите свършеното по време на българо-руската междуправителствена среща и да изкаже своята позиция по кауза с АЕЦ "Белене".


В одобрения текст на Допълнение 12 е било предвидено тримесечно удължаване на сегашните документи, но без ангажименти за парафиране и подписване на окончателен  договор за изпълнение,  доставка и строителство във фиксирани срокове. "Оставаше да се изчисти единствено искането ни в тримесечен срок да не се започва производството на ново оборудване", информира министърът. По думите му в понеделник изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов е дошъл на заседание в икономическото министерство, за да докладва за свършената пред уикенда работата. Тогава обаче, Първанов е представил съвсем друг текст, който е бил първоначалната руска версия, но с едно важно изключение, което по думите на Трайков е "отпаднало по настояване на вицепремиера Дянков". Въпросното изключение задължавало страната ни да подпише договор до 30 юни. В крайна сметка е останал варианта за парафиране до 1 юни 2011 г.


Енергийният министър заяви, че на заседанието в понеделник на Първанов е било изрично забранено да подписва този вариант на споразумението. По думите на Трайков забраната е била произнесена пред целия екип. "Във вторник се оказа, че документът е подписан в нарушение на моята заповед, на решението на съвета на директорите на НЕК и на мненията изразени в писмен вид по електронна поща от фактически всички членове на съвета на директорите на БЕХ", коментира Трайчо Трайков. Той изрази надежда, че в близките дни с вицепремиера Симеон Дянков ще изяснят всички отворосности и координации по процесите за проекта занапред. "Оптимист, че можем да отстояваме своите интереси и в рамката на това, което имаме като документална база", завърши Трайков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK