НЕК: Не сме в търговски отношения с фирмите на сина на Красимир Първанов

НЕК ЕАД няма търговски отношения и сключен договор за присъединяване с нито една от посочените в материала фирми", пише в разпространено от пресцентъра на компанията съобщение до медиите. Съобщението вероятно се отнася за материала " Безконфликтни интереси ", въпреки че това не е уточнено. "Към настоящия момент към мрежата на НЕК няма работеща фотоволтаична централа, която да има договор за покупко-продажба на електрическа енергия с нашата компания", пише още в съобщението.


В статията на в. "Пари" наистина беше допусната грешка, която беше отстранена от текста, публикуван на страницата дори преди съобщението на НЕК. Фотоволтаикът продава на ЧЕЗ, която е електроразпределителното дружество в региона и е предишната месторабота на директора на НЕК Красимир Първанов. В съобщението на НЕК обаче няма коментар на факта, че синът на директора на НЕК участва в енергийни фирми. Една от тях, на която Петър Първанов е едноличен собственик, притежава част от соларен парк към Видин. Останалата част от собствеността е на двама братя. Петър Първанов е на 22 години, а другите двама собственици са на 19 и на 24 години. Според оценка на ВЕИ експерти, до които в. Пари се допита, инвестицията в соларния парк е най-малко 1 млн. лв. Фотоволтаичната инсталация е открита без много шум през октомври миналата година и няма информация за точния размер на инвестицията и начина, по който трите момчета са я финансирали. Официален гост на нея е Красимир Първанов, който по това време е директор на държавното дружество. "Никъде не пише, че е забранено г-н Първанов да присъства на откриването на парка като частно лице, той дори може и като такова да пререже лентата", са коментирали от НЕК пред в. "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK