Браншови организации настояват президентът да наложи вето на Закона за управление на отпадъците

Браншиви организации поискаха с отворено писмо президентът Георги Първанов да наложи вето върху приетите на 30 март изменения и допълнения в Закона за управление на отпадъците(ЗУО), които според тях застрашават дейността на огромен брой фирми и могат да доведат до намаляване на работните места и цялостно влошаване на състоянието на тези сектори на икономиката. 


Писмото е подписано от Българска стопанска камара(БСК), Българска асоциация по рециклиране (БАР), Българска асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), Българска браншова камара "Феникс ресурс" и Синдикална федерация "Металици" към КНСБ.


Представителите на засегнатите бизнес сектори алармираха за проблема със законовите промени при приемането им в края на миналия месец. Според тях площадки за дейности с вторични суровини ще може да оперират само в населени места, където има приети и влезли в сила общи градоустройствени планове. Тъй като само около 33% от населените места имат такива планове, внесената между първо и второ четене на закона поправка ще доведе до стопиране на дейностите по събиране и рециклиране на вторични метали, както и на стари коли, електроуреди, бетерии и акумулатори. Тогава Политими Паунова, директор на Българската асоциация на металургичната индустрия заяви, че промяната може да доведе бизнеса до колапс или най-малкото силно засяга финансовите му интереси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK