Прокуратурата ще разследва здравното министерство

Сметната палата изпраща в прокуратурата доклада си от извършения одит на Здравното министерство, с който бяха установени нарушения при опускането на скъпоструващи лекарства. Това съобщиха днес от пресслужбата на одитната институция. Причината е наличието на данни за ощетяване на бюджета на ведомството.


Не отдавна Сметната палата оповести своя проверката на здравното ведомство за периода 2006 -2009 г. Тя показа, че институцията е похарчила над 2 млн. лв. по проект за изграждане на информационна система за по-бързото и лесно отпускане на скъпоструващи лекарства, който не се осъществява две години след изтичане на срока  през 2009 г. Причина за това е доста нелепа. При организирането на проекта министерството не е взело под внимание, че  за да работи нормално информационната система всички участници в нея - лечебни заведения, аптеки, районните центрове по здравеопазване, доставчиците на медикаменти и медицински изделия и Министерството на здравеопазването трябва да разполагат със специален софтуер и техническо оборудване. Такова не е било закупено, в резултат на което системата и до днес не може да функционира.  Така министерството губи над 2 млн. лв.


"Сметната палата установи небрежност при планирането и лошо управление на проекта за изграждане на централизирана информационна система. Хардуерната обезпеченост на работните места в лечебните заведения не е предвидена от самото начало на проекта, а възниква като проблем две години след сключването на договора за разработване на заданието за проектиране", пише в становището си одитната институция.
Освен това здравното министерство губи още 874 180 лв. поради факта, че лиценза на софтуера на системата вече е изтекъл. Тоест ако то реши все пак да я пусне в експлоатация трябва да плати над 800 хил. лв. за лиценз. Това е и основната причина, поради която Сметната палата сезира прокуратурата. "Налице са данни за вреди при изпълнението на бюджета на Министерството на здравеопазването", казват от одитната институция.


Докладът на Сметната палата показа още, че за три години, при управлението на трима здравни министри - Радослав Гайдарски, Евгений Желев и Божидар Нанев са били отклонени близо 50 млн. лв. от държавните средства  за скъпоструващи лекарства. По-голяма част от тях са били предназначени за онкоболни. Парите са били използвани за заплати и капиталови разходи. Като резултат всяка година е имало листи на чакащите за животоспасяващи медикаменти, като болните са чакали средно от 3 до 6 месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK