Сътрудничеството между ВР и Роснефт се отлага отново

Сделката в размер на 10 млн. GBP за обмен на акции между ВР и руската държавна компания Роснефт беше блокирана за пореден път, след като съд поиска повече доказателства преди да реши дали тя може да се реализира. Трибуналът отсъжда в спор между британския петролен гигант и неговите руски партньори - консорциумът ААР (Алфа Груп, Аксес индъстрис и група Ренова), които настояват, че размяната нарушава предходно споразумение. Британците и руснаците притежават по 50% от съвместното дружество TNK-BР. Стокхолмският арбитражен съд остави в сила забраната за реализация на споразумението за арктическо сътрудничество докато не получи повече информация. Провеждането на ново заседание на панела може да отнеме седмици, макар че споразумението между ВР и Роснефт изтича на 14 април.


Трибуналът вече отсъди миналия месец, че британската и руската компании не могат да изследват арктическите региони заедно, тъй като британците вече са обещали на сегашните си партньори да извършват всички сделки в Русия чрез TNK-BP. Сега ВР ще търси удължаване на крайния срок 14 април. Представителите на ААР от своя страна приветстваха решението на съдаи заявиха, че ще продължат да си сътрудничат с него при следващия кръг от изслушвания. Анализатори все пак смятат, че ААР ще приемат финално споразумение, позволяващо завършването на сделката с Роснефт, въпреки че руското държавно дружество отрича подобна възможност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK