ЕЦБ може да повиши основната лихва до 1.5% през юли

Европейската централна банка ще повиши лихвения си процент отново през юли в опит да сведе инфлацията под границата от 2%, според проучване на Bloomberg. Финансовата институция ще последва вчерашното увеличение от 25 пункта на всеки три месеца, за да повиши референтния лихвен процент до 1.5% през юли и 1.75 % през октомври. Посоката ще се запази и през 2012 г.  с увеличения на всяко тримесечие. Проучването показва, че експертите очакват основния лихвен процент да достигне  2.75% преди края на следващата година.


Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обяви, че още не е взето решение за увеличение на лихвения процент над рекордно ниското ниво от 1%, но според специалисти комбинация от икономически фактори ще предизвика повишаването.


Трише каза вчера, че експертите на банката следят риска от инфлация много внимателно – реплика, която обикновено води до покачване на лихвения процент в срок от 2-3 месеца, коментира Bloomberg.


ЕЦБ се опасява, че работещите ще поискат повишаване на заплатите заради покачвеането на цените на енергията и храните и този вторичен ефект ше предизвика по-бърза инфлация. Според експерти следващият ход на Европейската централна банка ще бъде през юни и президентът на ЕЦБ дава знак за предпазливо начало.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK