Стрес тестовете на ядрените реактори в ЕС ще са готови до началото на 2012 г.

Тестовете за безопасност на ядрените реактори на равнище Европейски съюз, които ще се състоят успоредно с проверките във Франция, се очаква да протекат в съкратени срокове и да приключат до края на 2011 или началото на 2012 г. Това заяви заместник-директорът на френската Агенция за ядрена сигурност Оливие Гупта, съобщава БТА. Ядрените централи ще бъдат подложени на "екстремни сценарии", изтъкна Гупта, който председателстваше във вторник и сряда в Париж европейска работна група за ядрената безопасност, която трябваше да определи подробностите за графика, точната методология и изпълнителите на налагащите се проверки в ЕС.


Тези тестове ще отчитат както рискове, предизвикани от природни бедствия (земетресения, наводнения, бури - поотделно или по няколко наведнъж) и то на равнище, определяно като "невероятно" по време на изграждането им, така и една или няколко "функции за безопасност".


При изграждането на концепциите за централите се взимат предвид хипотези, основаващи се на събития от последните хиляда години, както и други, по-разрушителни и по-отдавнашни. Сега въпросът е да се отиде по-далеч в оценката на безопасността, обясни Оливие Гупта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK