Португалия няма възможност за краткосрочен кредит

Няма възможност на Португалия да бъде отпуснат краткосрочен кредит. Това е заявил днес еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, съобщава БТА. Според него е изключено да се изчакат изборите на 5 юни, за да се договори цялостна програма за финансова помощ. Според  еврокомисаря на Португалия е необходима цялостна многогодишна програма с условия.


Финансовите министри от Европейския съюз се събират днес и утре на неофициална среща в Гьодьольо, за да обсъдят финансовото подпомагане на Португалия. Португалският министър на финансите Фернанду Тейшейра душ Сантуш отбелязва, че страната има нужда от помощ не само за шест месеца, а в дългосрочен план. Той също изключва възможността за т. нар. мостов кредит.


Според повечето анализатори страната ще се нуждае от 80 млрд. EUR, за да покрие разходите си през следващите три години без необходимост да набира средства на облигационните пазари при изключително високи лихви. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK