Трайчо Трайков: Моята лоялност е единствено къмминистър-председателя и партията

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма ТрайчоТрайков каза пред журналисти, че проектът за АЕЦ "Белене" е н аМинистерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/, но важните решения ще бъдат съгласувани с вицепремиера Симеон Дянков и той ще предостави експерти за подписването надоговора. Министърът коментира това преди началото на Световнотопървенство по мотокрос на трасето "Горна Росица" край Севлиево. Премиерът Бойко Борисов откри днес първия кръг от шампионата. На церемония е присъствал и вицепремиерът Симеон Дянков. По думите на министъра по този начин проектът влиза в своятаясно определена посока и окончателното решение ще бъде взетослед експертното мнение.


Важно е какво правим отсега нататък по проекта, каза Трайков. Тези моменти, в които недобрата комуникация е довела донедоразумения, ще бъдат правилно адресирани занапред, допълнитой. "Различни групи и партии намираха за нужно да ни противоречат. Моята лоялност е единствено къмминистър-председателя и партията. Не ме засяга друго. Нашето правителство има ясен мандат и ние имаме намерение да гоизпълним", заяви министър Трайков. Симеон Дянков отбеляза, че една от задачите на вицепремиерае да помогне за подписването на договора. "Скоро това ще станереалност. Експертите вече работят, а целта е да набереммаксимален брой такива", посочи той.


Премиерът Бойко Борисов напомни, че през 2006 годинатройната коалиция и президентът Георги Първанов са подписалидоговора за АЕЦ "Белене". "Получи се обаче оскъпяване на основната цена. Те спаха една година, благодарение на което България беше вкарана в порочен кръг", заяви премиерът и припомни, че една от най-мощните финансови групи - HSBC, помага сега за изчисляването на цената за продажба на електроенергия навън."В момента обаче сме вкарани под гилотината, защото след подписването на договор през 2006 година, те спаха 12 месеца. Така дойдоха проблемите. Сега съм натоварил Дянков, който трябвада се бори за добра цена", заяви министърът-председателят. Той отбеляза, че вицепремиерът не е "едноличен играч" изатова по думите му е създадена специална комисия с председателминистър Трайков. Предстои ни важна седмица, има много мнения, които трябва да обсъдим, допълни Борисов.Помолен да коментира проекта на Турция за АЕЦ премиерътказа, че "България е напред в проектите" и изрази убедеността си, че турската страна разбира това. "Оттам е много удобно да сеизкарва електроенергия за арабския свят", посочи Борисов.


/БТА/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK