Агенцията за икономически анализи и прогнози очаква 3.8%  ръст на БВП

Ръстът на БВП на страната през тази година се очаква да достигне 3,8 на сто, а през следващата - 4,7 на сто, основно поради разширяването на вътрешното търсене. Това каза на пресконференция в БТА Валентин Чавдаров, член на Управителния съвет на сдружението "Агенция за икономически анализи и прогнози". Тази година според прогнози на агенцията страната ще намали бюджетния си дефицит под 3 на сто от БВП.


Ръстът на инвестициите през 2011 г. ще е 5,8 на сто, а на потреблението - 1,9 на сто. По финансовата сметка се очакват преки чуждестранни инвестиции в страната около 1,5 млрд.евро през тази година. Възстановяването на потреблението ще стане по-чувствително през 2012 г. с подобряването на пазара на труда. Прогнозите за 2011 г. са за ускоряване на инфлацията до 3,8 на сто, основно движена от динамиката на цените на храните и петрола, които ще продължат да нарастват чувствително до средата на годината. За 2012 г. инфлацията ще бъде по-ниска - 3 на сто. Безработицата тази година ще се покачи слабо до 10,8 на сто, след което ще се върне на нивото от 2010 г. Растежът на кредити ще се ускори през тази и следващата години до 7,4 и 9,7 на сто.


В отговор на въпрос председателят на УС на сдружението Стефан Цветков каза, че мораториумът на цените на петролните продукти е вид договорка. Това си е форма на картелно споразумение, в което участва и държавата, и тя не би трябвало да го допуска, каза Цветков. По думите му подобни стъпки се предприемат по света, но при правила, при които например държавата се договаря да даде субсидии с ясен размер, за да поддържа определени цени. Ние може да се сме против субсидирането, но е ясно колко пари и за какво са похарчени, допълни Цветков.


/БТА/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK