Фамилните компании искат по-добри условия и регулации на бизнеса им

Правителствата от Централна и Източна Eвропа трябва да подпомогнат работата на фамилните компании, като създадат по-успешна регулация на този специфичен сектор на икономиката. Около тази позиция се обединиха фамилните организации в страните от Източна Европа по време на церемония в унгарската столица Будапеща, на която бе учредена Асоциацията на фамилния бизнес в ЦИЕ. Българското сдружение на фамилния бизнес е сред основните инициатори и съучредител за създаването на регионалното звено. Новата асоциацията си поставя за цел да работи за подпомагането на приемствеността между поколенията във фамилните компании в ЦИЕ, както и привличането на вниманието на местните правителства към този бизнес сектор.


По последни данни 60% от БВП и 50% от работните места в Европа се осигуряват именно от фамилни компании. Освен това в голяма степен те формират и средната класа в страните от ЦИЕ. Световният опит сочи, че при едва 30% от фамилните компании предаването на бизнеса от първото към следващото поколение е успешно. Осигуряването на гладка приемственост в семейния бизнес в следващите десет години ще даде сериозно отражение не само върху съдбата на самите фамилни компании, но и върху цялостната икономическа и социална картина на страните от ЦИЕ, смятат от Сдружението на фамилния бизнес в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK