Холандия ограничава наемането на работници от България и Румъния

От 1 юли граждани на България и Румъния, както и на страни извън Европейския съюз, ще получават разрешителни за работа в Холандия само в "изключителни случаи", съобщи електронното издание euraktiv.com. От януари 2014 г. работниците от България и Румъния ще имат пълна свобода на движение в ЕС. Сега гражданите на двете страни, които се присъединиха към ЕС през 2007 г., имат пълни права за свободно движение според европейското законодателство в 15 страни членки - Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания,Португалия и Чехия. Други 10 страни обаче запазват някои ограничения - Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта и обикновено изискват българите и румънците да имат разрешително за работа.


Предложението за ограничаване на наемането на работници от тези страни, направено от министъра на социалните грижи и заетостта Хенк Камп, е подкрепено от правителството, съобщават холандски медии. Камп настоява работодателите в земеделието и градинарството, например, да допринесат повече за осигуряването на работа за холандските базработни. От разширяването на ЕС през 2004 г. средно около 165 000 души от Централна и Източна Европа работят в Холандия в сектори като земеделие, градинарство, строителство, промишленост и транспорт. "Междувременно над един милион холандци на възраст под 65 години са без работа и чакат за социални помощи", отбелязва министърът.Според предложението работодателите, които твърдят, че имат нужда от български и румънски работници, ще трябва да получат разрешение за наемането им от холандската служба по заетостта. Камп настоява службата да въведе по-строга процедура. Работодател, който се опитва да наеме българи и румънци, ще трябва да докаже, че не може да намери подходящ кандидат вХоландия или останалите 24 страни членки на ЕС. Фермерите, отглеждащи плодове и зеленчуци в областта Северен Брабант, изглежда с готовност наемат българи и румънци и фермерската органзиация LTO остро критикувапредложението на министъра, отбелязва Euraktiv.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK