Брюксел представя 12 приоритетни насоки за стимулиране на единнияевропейски пазар

Европейската комисия ще представи днес 12 приоритетни насоки за стимулиране на единния европейски пазар, включващи социалното сближаване, защитата на интелектуалната собственост и финансирането на малките и средни предприятия, предаде Франс прес. Брюксел иска инициативата да заработи преди края на 2012 г.


Документът, наречен Акт за единния пазар, съдържаше 50 предложения в предварителната си версия, представена в края на октомври. След обществено обсъждане списъкът бе намален до 12 основни насоки с по една водеща инициатива за всяка от тях, обясни европейски източник.


По някои от тези инициативи се работи вече от няколко месеца: в сферата на защитата на интелектуалната собственост се предлага европейски патент, който ще бъде обект на засилено сътрудничество между 25 страни (27 -те от ЕС без Испания и Италия). Подробностите по проекта ще бъдат представени също днес.
Европейският комисар за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние вече обяви, че европейският патент ще бъде основан на последното предложение за компромис между правителствата на ЕС за превод на патента на три езика - английски, френски и немски.


Друга водеща инициатива е преразглеждането в края на годината на рамката на обществените пазари, за което Брюксел обяви обществени консултации през януари. Сред другите проекти са потенциално по-деликатни плановекато задълбочаването на вътрешния пазар на услугите, чиято либерализация преди няколко години породи опасения, че "полските водопроводчици" ще заменят срещу по-ниско заплащане колегите им във Франция.


Според европейски източник Брюксел ще се опита да внесе успокоение, създавайки европейска система за стандартизация, определяща норми за предоставянето на някои услуги. Другите инициативи са действия за подобряване на финансирането на малките предприятия или за улесняване на мобилността на работната ръка (с разширяване на автоматичнотопризнаване на дипломи в различните страни). Всеки водещ проект ще бъде придружен от допълнителни инициативи. Комисията се ангажира да предложи съответни текстове в близките месеци с цел те да бъдат приети преди края на 2012 г. от правителствата на ЕС и Европейския парламент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK