Бюджетният дефицит трябва да намалее до 0,5% от БВП до 2014 г.

Правителството одобри бюджетната прогноза за периода 2012-2014 г., разходните тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити (без по общини) и актуализация на Стратегията за управление на държавния дълг. Това съобщи пресслужбата на кабинета.


Фискалната рамка предвижда постигане в средносрочен план на балансирана бюджетна позиция при следните нива по години: дефицит по КФП от 1,5 на сто от БВП за 2012 г.; 1% от БВП за 2013 г.; 0,5% от БВП за 2014 г. Предвижда се планираното свиване на бюджетния дефицит в тригодишен период да се постигне при запазване на данъчните ставки при преките данъци, плавно повишаване на някои акцизни ставки с огледдостигане на минималните за Общността в договорените срокове иповишаване на събираемостта. Припомняме, че една от основните антикризисни мерки на ГЕРБ бе именно поддържането на балансирана бюджетна позиция. Тя обаче се оказа неизпълнима, заради невъзможността на правителството да овладее държавните разходи.


Друго разминаване на кабинетът с предварителните му обещания е ограничаване на преразпределителната роля на държаватана ниво до 40 на сто от БВП. ГЕРБ планираше този процент да бъде сведен до 35 в началото на мандата си. В него се включват и вноскатав общия бюджет на ЕС, разходите за сметка на помощта от ЕС исъответното национално съфинансиране. 40%-то правило бе въведено през 2005 г. от правителството на Тройната коалиция.


Очакванията на правителството са за ръст на БВП в рамките на 3,6 - 4,4%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK