Състоянието на някои европейски банки заплашва финансовата стабилност

Състоянието на някои европейски банки е основна заплаха за стабилността на световната финансова система според Международния валутен фонд, съобщава БТА. В доклад за финансовата стабилност в света МВФ посочва, че в Европа има напрежение между държавите, които се опитват да стабилизират финансите си, и в банковия сектор, който беше засегнат от световната финансова криза.


Експертите на Фонда отчитат, че много финансови институции, особено най-слабите европейски банки, са въвлечени във "вихрушка от напрежение" и това подсилва рисковете за системата като цяло.


Според МВФ европейските банки изостават от американските и въпреки опитите си да повишат качеството и количеството на активите си напредъкът не е еднакъв. Фондът определя за най-голямо предизвикателство на идните месеци финансирането на банките и на държавите, особено в някои уязвими страни от еврозоната.


Според специалистите в Европа трябва да има преструктуриране на банките, които не са надеждни, и рекапитализиране в надеждните. Фондът предупреждава, че вероятно ще се наложи част от капитала да дойде от държавни източници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK