Да има ли квоти за жените у нас?

Какво е присъствието на жени на отговорни позиции в България? Какво пречи на дамите да достигат и остават дълго в управлението? Това са въпроси, които нямат еднозначен отговор. Проучванията показват, че компании с повече жени в управлението показват по-добри финансови резултати и се справят по-добре с привличането на най-добрите служители и общуването с клиентите.  На фона на тези данни Европейската комисия въвежда квоти за жените в публичните компании и удвояване на броя им в управлението.


Дебатът за въвеждане на квоти у нас започна на страниците на списанието "100-те най-влиятелни жени". От мненията на политици, дипломати, мениджъри и предприемачи стана ясно, че има достатъчно аргументи в подкрепа на страните "за" и "против". В. "Пари" реши да срещне опонентите в публична дискусия по още една причина. Оказа се, че въпреки широкото обсъждане и въвеждане на задължителен и доброволен квотен принцип в държави от Европейския съюз, сред които Германия, Испания, Полша, Белгия и Франция, в България този дебат дори не е започнал.


В дебата, организиран от в. "Пари", ще вземат участие представители на бизнеса, държавни институции, академични, неправителствени организации и медиите. Сред тях са Тове Скарстейн - посланик на Норвегия в България, Меглена Кунева - първият български еврокомисар, член на борда на директорите на BNP-Paribas, Саша Безуханова - регионален директор на Хюлет Пакард,  Станимира Хаджимитова - директор, фондация "Джендър проект в България", Валери Стефанов - професор по история на българската литература в Софийски университет "Св. Кл. Охридски" и доц. Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии. С видео обръщение ще се включи и Вивиан Рединг, еврокомисар "Правосъдие, човешки права и гражданство". Те ще търсят отговори на въпроси за ползите и рисковете от въвеждането на квоти в България. Дебатът ще бъде предаван на живо онлайн.
За повече подробности, моля кликнете ТУК .


.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK