ЕС глоби Проктър енд Гембъл и Юниливър с 315 млн. ЕUR за картел

Европейската комисия глобява производителя на продукти  за широко потребление  Проктър енд Гембъл и  британско-холандският концерн Юниливър с общо 315,2 милиона евро (456 милиона долара). Санкциите идват, след като ЕК установи, че двете компании са се договаряли за цената на перлини препарати с Хенкел в 8 страни от ЕС, предадоха световните агенции. Компанията Хенкел е избегнала глобата, защото е подала сигнала, уточнява БТА.


Картелното споразумение е продължило 3 години, в периода - януари 2002 година до март 2005 година. Трите компании, които са водещи в прозиводството на перилни препарати в Европа, са се  са се опитали да стабилизират пазарните си позиции и да координират цените. Картелът е обхващал Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Испания и Холандия, посочи БТА.


Наложените санкции са 211,2 млн. евро за Проктър енд Гембъл и 104 млн. евро за Юниливър. Глобите са намелени, поради съгласието на компаниите да сътрудничат при разследването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK