BusinessEurope: 1 млн. нови работни места през 2011 г.

Представителите на бизнеса очакват почти 1 млн. нови работни места в Европа през 2011 г. Това показва редовния доклад "Икономически перспективи - пролет 2011" на Конфедерацията на европейския бизнес BusinessEurope. Най-висок ръст на заетостта планират работодателите в Полша, Люксембург, Литва, Финландия, Холандия, Германия и Белгия. Очакванията са свързани с по-силното от прогнозираното възстановяване на европейските икономики.


Ръстът на икономиките


Според доклада на BusinessEurope реалният среден ръст на БВП за 2011 г. в страните от ЕС ще достигне 1.8% и 1.7% за тези в еврозоната. Поргнозата за инфлацията е 2.6% (ЕС 27) и 2.2% за тези от еврозоната, а безработицата съответно 9.6% и 10%. Оценката за брутния публичен дълг като % от БВП е 81.6% за страните от ЕС 27 и 81.6% за тези от еврозоната.
България е в групата на лидерите


На база 34 критерии, обхващащи производителността на труда, инвестициите, търговията, заетостта, фискалната устойчивост и финансовата стабилност, BusinessEurope формира индекс, чрез който разделя страните от ЕС в две групи - страни с резултати над и под средното за ЕС равнище. В първата група попада и България наред с Австрия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Германия, Люксембург, Холандия, Полша, Словения и Швеция. Във втората са Белгия, Кипър, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Обединено кралство."Възстановяването на Европа все още е неравномерно, което създава известни икономически дисбаланси. Това е остро политическо предизвикателство пред държавите-членки, които са натрупали големи дефицити по текущите си сметки преди кризата", се казва в анализа.


Международните кризи и Европа
"Очаква се събитията в Япония и Северна Африка да имат ограничено влияние върху икономическия растеж на ЕС през тази година, въпреки че е налице трайно влошаване на веригите за доставки, така че е трудно да се прецени реалното състояние и перспективите пред стоковите и финансовите пазари", се казва още в доклада. Като основни рискови фактори пред икономическия растеж в ЕС, BusinessEurope посочва цените на петрола, състоянието на публичните финанси, натискът върху трудовите възнаграждения и финансовата нестабилност на пазарите.Ключов фактор за подобряване на конкурентоспособността е модернизирането на механизмите за договаряне на работните заплати, придружено с пазарни реформи, насочени към по-голяма гъвкавост и сигурност на пазара на труда, повишаване на мобилността и уменията на трудовия ресурс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK