Михаел Вайс, мениджър на A.T. Kerney за Черноморския регион: България има потенциал за аутсорсинг, но не го използва максимално

Господин Вайс, кои са основните промени и тенденции в офшорните услуги по света по данни на A.T. Kerney?


- Пазарите за офшорни услуги се променят постоянно, в зависимост от макроикономическите показатели. Освен тях търсенето и предлагането на местния пазар променят нивото на привлекателност на различните локации. Заради подобрения в производителността на развитите пазари, като например изравняване на заплатите, напоследък ставаме свидетели на някои "изненадващи промени" в класирането. Тези впечатления обаче може да се окажат подвеждащи. Постигането на високи резултати в офшоринга и изкачването на някои държави в класациите са обусловани от много сериозна работа и детайлно разбиране на всички доказано ефективни практики в страните, с които България се конкурира.


Важно е да се отбележи, че не всички държави, които водят класацията, се възползват максимално от своя потенциал. България е добър пример за страна с голям потенциал в този сектор, който обаче не е реализиран. Нужен е различен подход от страна на всички участници в бизнеса. Необходимо е да се привлекат повече чуждестранни инвеститори и да се подсигури участието на повече академически квалифициран персонал. Важно е да се осигури достатъчна привлекателност в достатъчно значими за страната сектори. Според нашия анализ това трябва да бъде основен приоритет за управляващите органи, училищата, университетите и частните инвеститори. Нашата препоръка е всички в България да вземат на сериозно тези координационни инициативи, да създадат ефективна програма за управление и да насочат всички усилия, за да спечелят по-голям дял от световния офшорен пазар. Укрепването на офшорната индустрия в България може да се окаже един от най-важните инструменти на икономическия растеж в страната.В противен случай попадаме в порочен кръг. Недостатъчния брой привлекателни работни места водят до проблема "изтичане на мозъци", което от своя страна лишава страната от квалифицирана работна ръка. В резултат на това намалява интересът на инвеститорите както в момента, така и  в бъдеще. Това не позволява на държавата да възстанови или дори да запази устойчив икономически растеж, ограничава финансирането на образованието и т.н.
Как се променя световната карта на офшорните услуги? Кои са "обичайните заподозрени" и кои са новите играчи? Какво задържа най-успешните държави на върха?


- Основен момент е, че офшорингът все повече се превръща от решение за определени проблеми в нещо, задвижено от спецификите на определения индустриален сектор. Имам предвид локациите, които са най-подходящи за определената индустрия, доставчиците и конкретните клиенти.


България по принцип е сред първенците в аутсорсинга, но тази година е с четири позиции по-долу в класацията. Какви са според вас причините за това?


- Ако погледнете доклада и индикаторите, посочени в него, смятаме, че падането на България в класацията е доста тревожен сигнал. В момента сме във фаза на глобално разместване на компонентите на стойностната верига. Ключови компании за индустрията оптимизират глобалното си присъствие и загубата на привлекателност в тази ситуация трябва да бъде наистина възприета като тревожен сигнал. За разлика от класиранията в Олимпийските игри класирането под номер 1 е просто показателно. В дадена страна инвеститорите или инвестират или не, няма класация за частични инвестиции.


Какви са бъдещето и потенциалът на облачния компютинг?
- Със сигурност облачните изчисления са нова ключова тенденция, която ще промени разбиранията на бизнеса за инвестициите и структурата на IT сектора. Освен очевидните ценови преимущества  облачният компютинг ще отвори нова глава в сферата на IT услугите, тъй като ще промени изискванията и технологичните стандарти, нивото на управление на услугите и риск мениджмънта сред локациите. Повечето компании с традиции в аутсорсинга на IT услуги все още не са адекватно подготвени да пристъпят към съвременните бизнес модели на облачен компютинг.


Според вас до каква степен местният бизнес в България и Румъния е готов да предостави офшорни услуги и каква е прогнозата ви за развитието на този дял от пазара?


- Според A.T. Kearney България и Румъния не са адекватно подготвени да се възползват от възможностите в аутсорсинга засега. За да печелят от световния аутсорсинг пазар и за да запазят моментния си статус в местната индустрия, бих препоръчал и двете държави да създадат работни групи между отделни индустрии. Това ще позволи на държавите да следят за появата на нови възможности за аутсорсинг.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Визитка
Кой е Михаел Вайс


Михаел Вайс започва работа в офиса на международната консултантска компания A.T. Kearney във Франкфурт през септември 1998 г. През 2000 г. е назначен в Унгария, а от април 2005 г. застава начело на новооткрития офис на A.T. Kearney в Румъния, където създава изцяло нов екип.От януари 2010 г. Вайс отговаря за целия Черноморски регион, в който влизат Румъния, България и Турция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK