Достъпът до търговския регистър вече няма да е свободен

Достъпът до Търговския регистър ще е регистриран, решиха депутатите по време на второ четене на промените в Закона за търговския регистър. Информацията ще се получава чрез електронен подпис или цифров сертификат. Това предложение беше направено от Министерство на правосъдието, а целта е да се премахне възможността за злоупотреби с лични данни.


"Цифровият сертификат ще е валиден за период от една година, а издаването му ще е безплатно",  коментира пред в. Пари заместник министърът на правосъдието жанета Петрова.  По думите й тази промяна гарантира балансиран подход към информацията и възможността за достъп до информацията. Това обаче била само временна мярка, призна заместник министърът. По добрият вариант било просто да се заличат личните данни и достъпът да остане без регистрация. Сега нямало необходимият финансов ресурс за осигуряване на заплати на хората, които прябва да заличат данните от сканираните документи, които се качват от години в регистъра.


Повечето депутати обаче бяха против промените. И според червените, и според сините тези промени ще попречат на нормалният бизнес оборот. "Постигнали сме публичност и сега с тези промени ще я ограничим", обясни от трибуната на пленарна зала депутатът от Синята коалиция Екатерина Михайлова. Мартин Димитров пък сигнализира, че с тези промени ще се предизвикат повече неясноти в бизнеса и ще се увеличат измамите. "Това ще стане причина за последващ голям скандал, които няма да може да преодолеете, защото нямате агрументи да се защитите", продепри Димитров. Той допълни още, че достъпът сега ще бъде ограничен, но много скоро това ще бъде отменено. Причината е, че ще пристигнат много сигнали от Европейската комисия и от различни обществени организации, че се ограничава възможността за достъп до информация, който е уреден по закон.


Въпреки тези опазения закона беше приет. Той ще влезе в сила от 1 януари 2012 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK