Пазарът на компютри отчита спад

Световният пазар на компютри отчете спад на продажбите през първото тримесечие на тази година. Това обяви консултантската компания Гартнър(Gartner), цитирана от Франс прес, предаде БТА. Компанията напомня, че компютърната индустрия беше силно засегнат от таблетите.


Според данни на Гартнър през първите три месеца на годината са продадени 84,3 милиона компютри. Това е спад с 1.1% в  сравнение със същия период на миналата година, когато секторът  отчете повишаване на продажбите с 3%. Това е първото свиване на продажбите на компютри на годишна основа през последните шест тримесечия, уточниха експертите на  Гартнър. Според друга компания за пазарни проучване - Ай Ди Си (IDC),  спадът на продажбите на компютри е 3.2%.


"Ниските цени на компютрите за широката публика, които  дълго време поддържаха растежа, не са се оказали привлекателни  за купувачите. Потребителите са се пренасочили към  мултимедийните таблети и друга техника", отбелязва анализаторът  на Гартнър Микако Китагава, цитиран от БТА. Той  уточнява, че единствено  сегментът за професионални компютри е ограничил този глобален  спад.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK