Опитите за стабилизиране на Фукушима ще продължат поне до юни

Tokyo Electric Power Co. определя, че опитите да се стабилизират повредените реактори на Фукушима няма да спрат до юни, пише Bloomberg. Централата продължава да бъде податлива на бъдещи земетресения и изтичане на радиация.


До момента инженерите на Tepco са отхвърлили предложението да залеят реакторите в повредената централа с вода, което би понижило температурата за дни, а не за месеци. Вместо това предпочитат да вливат вода и да се отделя пара.


След труса с магнитут 9-та степен и последвалото цунами, кризата във Фукушима продължава. Централата е изложена на риск от нови аварии, според член на френската комисия по ядрена енергетика. Основният проблем е, че не се знае дали ще има още вторични трусове, които могат да попречат на справянето с проблема в централата.


Tepco не се съгласи да залива реакторите с вода, защото това може да увеличи количеството на заразена вода, която изтича в океана. Освен това вливането на по-големи количества вода би повишило опасността от следващи експлозии заради компресирането на водород в реакторите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK