МВФ: Някои малки банки трябва да бъдат затворени

Някои малки банки ще трябва да бъдат затворени. Това се посочва в доклад на Международния валутен фонд за глобалната финансова стабилност, цитиран от Ройтерс. Анализът показва, че банките с големи дългове скоро ще влязат в конкуренция за финансиране със задлъжнелите правителства. За да оцелеят финансовите институции трябва се справят с дълговете си, които се изчисляват на 3.6 трлн. USD през следващите две години, съветва МВФ.


С изтичащите срокове на дълговете си ще се сблъскат най-вече ирландските и германските банки, защото  падежът на повече от половината им заеми е през следващите две години, сочи докладът на фонда. "Нуждата на тези банки от финансиране съвпада с по-голямата необходимост и за рефинансиране на самите държави, което засилва конкуренцията за оскъдните средства", пише в доклада.


МВФ посочва, че глобалната финансова стабилност се е подобрила през последните шест месеца. Най-належащият проблем в близкото бъдеще ще бъде захранването със средства на банките и държавите, особено в по-уязвимите членки на еврозоната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK