ЕК ще глоби Румъния със 75 млн. EUR

Европейската комисия ще глоби Румъния с близо 75 млн. EUR заради нередностите в начина, по който са се извършвали плащанията към земеделците през 2008 г., съобщава румънският вестник "Котидианул" цитиран от БТА. Основният упрек към северната ни съседка се отнася до функционирането на системата за идентификация на земеделските парцели. Извършените проверки са показали, че 30% от площите, обявени от земеделците, на практика не съществуват.


Властите в Букурещ искат да постигнат разсрочване на глобата за няколко години, отбелязва румънският всекидневник, като обяснява, че прилагането на глобата ще стане чрез удържане на съответната сума от отпусканите от ЕК средства за Румъния през следващите години. Сумите, отпускани на фермерите обаче, няма да бъдат засегнати, тъй като разликата ще бъде покрита от държавния бюджет, отбелязва вестникът.


Първоначално ЕК уведоми румънските власти, че ще бъдат глобени с около 100 млн. EUR, но след аргументите, приведени от румънска страна, сумата бе намалена с една четвърт.  По-рано ЕК глоби северната ни съседка с други 44,7 млн. EUR за плащаният от 2007 г. Тази сума ще се удържи на части през следващите три години. По този начин за първите две години от прилагането на европейските плащания към фермерите Румъния дължи глоби на стойност 120 млн. EUR, отбелязва "Котидианул".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK