ЕС е обсъждал преструктуриране на гръцкия дълг

В Европейския съюз е била обсъждана идеята гръцкият дълг да бъде преструктуриран, за да бъде спасена държавата от финансовото затруднение. Това съобщи в свой материал германският седмичник "Ди цайт", цитиран от БТА.


Според  вестника сред кръгове на съюза се проучвала възможността да бъдат съкратени с 40 до 50% кредитните задължения на  Гърция, за да може страната да стъпи на краката си. В публикацията се казва още, че задкулисно в ЕС се обсъждали различни сценарии, като се подчертава, че официално ЕС и правителството в Атина отхвърлят вероятността от преструктуриране на гръцкия дълг. 


Вратата за преструктуриране на дълга е била открехната и от германския финансов министър Волфганг Шойбле, който пред в. "Ди велт" заявил, че през юни еврозоната ще излезе с доклад, изготвен съвместно с Европейската комисия и Европейската  централна банка, в който за първи път щяла да бъде формулирана възможност за доброволно преструктуриране на гръцкия дълг през 2013 г.


Водещи чужди международни банки обаче се опасяват, че преструктурирането на гръцкия дълг преди 2013 г. ще има изключително сериозни последствия за еврозоната и препоръчват действията в тази посока да са по-умерени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK