ЕК отпуска 9,6 млн. EUR за бивши работниците от заводите на GM в Белгия

Европейската комисия съобщи, че ще подкрепи с 9,6 млн. EUR (средно по 3387 EUR на човек) от Глобализационния фонд на ЕС 2834 бивши работници в заводите на General Motors в Белгия. Помощта цели да улесни работниците да си намерят новаработа, се уточнява в съобщение на комисията.


Подкрепата е била поискана от белгийското правителство след съкращаването на служителите и подлежи на одобрение от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Съкращаването на служители от завода на европейското0 подразделение на General Motors - Опел - в Антверпен бев резултат на намаленото търсене на автомобили с началото на икономическата криза. Ръководството на дружеството прецени данамали броя на заетите, както и да закрие основната производствена линия за модела Астра.


Засегнатите от това решение бяха основно от този регион, който е втори по брой на населението в Белгия. Броят на безработните там в периода октомври 2009 г. - октомври 2010 г. достигна 3 - 4 на сто при средно ниво от 1,6 на сто за региона Фландрия. Предвидено е общата финансова подкрепа за засегнатите да достигне 14,7 млн. EUR, отбелязва ЕК.
От създаването на фонда през 2007 г. са били подадени 76 заявления за подкрепа на над 76 000 работници на обща стойност над 381 млн. EUR. Фондът е получил такива заявки от Франция, Испания, Португалия, Полша, Австрия, Германия, Швеция, Италия, Малта, Латвия, Холандия, Дания, Ирландия, Чехия.


Днешното решение на ЕК идва на фона на информацията в белгийските медии, че секторът на автомобилостроенето се съживява, което дава ясен знак за излизане на страната от кризата. От началото на годината се наблюдава повишение на продукцията с 38 процента. В Белгия се сглобяват марките Опел, Волво, Ауди, и Форд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK