Папандреу заплаши с предсрочни избори

Премиерът Георгиос Папандреу иска вот на доверие за изготвената от неговия кабинет средносрочна бюджетна програма за периода 2012-2015 г., която се очаква да бъде представена в следващите дни, като се заканва, че ако не получи подкрепа от депутатите на ръководената от него управляваща партия ПАСОК, може да поиска предсрочни избори, съобщават вестниците.В. "Вима" коментира, че заканата на Папандреу е продиктувана от съществуващите разногласия сред депутатите относно въпросната бюджетна програма, в рамките на която Гърция ще трябва да спести още 23 млрд. евро, за да може бюджетният дефицит да бъде сведен до 3 млрд. евро до края на 2015 г., тоест под 3 процента от брутния вътрешен продукт. До края на тазигодина кабинетът предвижда намалението на бюджетния дефицит дадостигне 17 милиарда евро.


Тригодишният проектобюджет трябва да бъде представен днес на министерски съвет, а до 15 май бюджетът трябва да бъде внесен и в парламента, за да бъде гласуван в началото на юни. В. "Та неа" пише, че в редиците на управляващото движение ПАСОК е възникнал "вътрешнопартиен фронт" в подкрепа на преструктурирането на гръцкия дълг и че депутати искали това да стане "експресно". Подчертава се, че искането идва в момент, когато Европейската комисия и Европейската централна банка правятвсичко възможно, за да опровергаят упоритите слухове за преструктуриране на гръцкия дълг.


В. "Елефтеротипия" цитира официалния говорител Георгиос Петалотис, който пък не изключва възможност кабинетът да се опита да удължи срока за погасяване на плащанията и да намали лихвите по целия държавен дълг.Смята се, че повод за това са послужили неотдавнашни изявления на премиерския съветник и бивш вицепрезидент на Европейската централна банка Ликас Пападимос, който категорично отхвърли вероятността от преструктуриране на дълга, но се обяви за приемането на "рецепта" подобна на тази, която бе използвана, когато Гърция през май миналата година взе заеми в размер на 110 млрд. евро от еврозоната и МВФ за преодоляване на кризата.


Правителственият говорител обаче отхвърлил вероятността от предсрочни избори, за каквито подсказва, че може да поиска премиерът Папандреу, ако не получи подкрепа на бюджетната програма на своя кабинет, пише вестникът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK