easyJet разработва система за борба с вулканичната пепел

Компанията ще иска финансиране за проекта от Европейската комисияЕдна година след затварянето на европейското въздушно пространство заради вулканична пепел, авиокомпания easyJet обяви прогрес в развитието на своята система за намаляване на проблемите с въздухоплаването, причинени от вулканична пепел AVOID (Airborne Volcanic Object Identifier and Detector). Авиокомпанията е усъвършенствала технологията, разработила е готов прототип на AVOID за тестване в реални условия с вулканична пепел и е подала искане към Европейската комисия за финансиране на проекта.


Следващата фаза на проекта е изпробване на оборудването чрез реални полетни тестове в близост до вулканична пепел, съобщават от easyJet. Очаква се тестовете да се осъществят през следващите няколко месеца в Далечния Изток и Аляска, където се наблюдава понастоящем вулканична активност. В края на този процес системата AVOID ще бъде готова за масова употреба. Ако 100 самолета в Европа (20 от които на easyJet ), бъдат екипирани с оборудването AVOID, това би предоставило обширно покритие на континента, позволяващо на авиокомпаниите да предоставят информация на властите в подкрепа на новите процеси и процедури, въведени след изригването на Ейяфятлайокутъл през 2010 г., казват още от авиокомпанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK