Скритата икономика нараства въпреки мерките на правителството

Общият индекс на скритата икономика в България през миналата година слабо е нараснал. Това показват данните на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). През 2010 г. се наблюдава противоположно движение на индекса на скритата икономика при бизнеса и при населението. При бизнеса той се покачва, докато при населението намалява. "Тези противоположни тенденции могат да се обяснят чрез разлчините ефекти, които кризата е оказала върху бизнеса и върху населението", обяснява Руслан Стефанов, директор на ЦИД. Според него значителният спад в приходите на бизнеса по време на кризата увеличава вероятността фирмите да се стараят да избягват плащането на данъци и да намаляват вноските за социално осигуряване на служителите си.


От друга страна спадът на приходите на бизнеса още през 2009 г. най-вероятно е предизвикал бързи съкращения на работещите без трудови договори. Още едно обяснение за тези разлики е, че голяма част от анкетираните лъжат по отношение на заплащането си и начина, по който работят – с или без трудов договор, обясниха още от ЦИД.


Данните от изследването на индекса на сивата икономика показват, че се увеличават случаите на укриване на данъци и източване на ДДС. Резултатите сочат, че скритите трудови отношения в България са намалели през 2010 г. Наблюдава се също слабо понижаване на случаите на недекларирани плащания през 2010 г. Изследването показва, че 11.6% от населението декларират, че са получили възнаграждение по-високо от заявеното в договорите им. Според ЦИД обаче реално този процент е около 20 на сто. Повишава се също делът на сключените трудови договори със скрити клаузи.


Един от изводите от изследването е, че мерките на правителството за ограничаване на скритата икономика не са дали резултат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK