Прекратява се дейността на част от оловното производство в ОЦК Кърджали

Производствената дейност на част от оловното производство на Оловно цинковия комплекс в Кърджали се прекратява със заповед на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково, предаде БТА. Основният мотив за налагането на тази мярка е, че ОЦК не изпълнява екологичните изисквания при експлоатацията на инсталацията, в резултат на което замърсява атмосферния въздух със серен диоксид и олово, като създава непосредствена опасност и риск за човешкото здраве и околната среда, отбелязват от МОСВ. През 2009 г. са регистрирани 203 превишения за серен диоксид над праговата стойност за средночасовата норма за опазване на човешкото здраве, а през 2010 г. - 88 превишения, при допустим брой от 24 превишения за една календарна година.


Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова е информирала МОСВ, че във връзка с предстоящото освобождаване на работници, Областната комисия по заетостта е създала кризисен щаб с участието на представители на местния бизнес, които могат да помогнат с осигуряването на заетост. В заседанията на щаба участва и изпълнителният директор на Държавната агенция по заетостта. Набелязани са мерки както по линия на агенцията, така и чрез регионалните програми по заетостта и е предвидено да се отпуснат допълнителни средства за изпълнението им, посочват от пресцентъра на МОСВ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK