20% от миннодобивните предприятия планират увеличение на производството

Една пета от миннодобивните предприятия планират увеличение на производството си според анкета на Българската минно-геоложка камара, съобщава БТА. Данни от допитването сочат, че 18% от анкетираните смятат да разширят инвестиционната си програма, а 13% - да увеличат броя на работещите в предприятието.  63% от членуващите в камарата компании  имат положителни очаквания за 2011 г. Според 45% от миннодобивните предприятия 2010 г. е била по-успешна, докато 35% не виждат съществена разлика в условията спрямо 2009 г.


Миналата година 18% от предприятията са намалили производствената си програма, а почти същият е процентът на съкратилите персонал.


Увеличение на инвестициите си отчитат 15% от дружествата. Минният бизнес е инвестирал във внедряване на нови технологии, развитие и повишаване на квалификацията на  персонала и подобряване на условията на труд през миналата година. 


Основните проблеми през 2010 г.  за компаниите са били финансовата и икономичексата криза, мудност в работата на администрацията или неефективност на държавните институции. Нелоялната конкуренция е била проблем на 9% от анкетираните, а за 8% - лошата нормативна база.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK