ЕС и МВФ са съгласни да променят условията на помощта за Ирландия

Европейският съюз и Международният валутен фонд са съгласни да променят някои условия от споразумението за финансова помощ на Ирландия, съобщава БТА. Според експертите страната спазва изцяло своята част от споразумението за международна финансова помощ и ще получи следващия транш от нея. Така Ирландия ще може да покрие дефицита си и да реализира усилията си за спасяването на банковия сектор.


Ирландия спазва ангажимента си да намали разходите и увеличи данъците. Представители на международните кредитори посочиха, че предизвикателствата пред страната остават и постоянството при прилагането на определената политика ще бъде ключово.


Международните кредитори ще позволят на Ирландия да увеличи минималната заплата до равнището преди отпускането на спасително финансиране и да насочи средствата към програма за създаване на нови работни места.


През ноември страната договори спасителен финансов пакет от  67,5 млрд. EUR., при условие че намали дефицита си от 15 млрд. EUR през следващите години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK