TEPCO ще обезщети засегнатите от аварията във Фукушима

Японското правителство разпореди на Tokyo Electric Power Co (TEPCO)., операторът на авариралата атомна електроцентрала във Фукушима да плати компенсация на всички японски граждани, засегнати от ядрената криза. Става въпрос за около 48 хил. семейства, живели в радиус от 30 км. до електроцентралата. Тези хора живеят в евакуационни лагери повече от месец, докато Терсо все още се борят с овладяването на аварията.


Става въпрос за временни компенсации от по 1 млн. йени (12 хил. USD), но според експерти, това е само първата част от вероятна огромна вълна от искове срещу енергийната компания. JP Morgan изчислиха, че срещу Терсо може да бъдат заведени дела за повече от 2 трлн. йени, или почти 24 млрд. USD, до края на годината. Както компанията, така и правителството срещнаха критики, че не са раздали компенсации по-рано.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK