Бизнесът ще атакува новия закон за ВЕИ в ЕК

Бизнесът очаква приемането на новия Закон за възобновяемите енергийни източници (ЗВЕИ), за да може да бъде обжалван в Европейската комисия. Това заяви за в. "Пари" председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ) Велизар Киряков във връзка с предстоящото второ четене на нормативния акт в парламента. Според Киряков е ясно, че новият закон няма да е добър и ще ограничава бъдещите проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), но до края на годината може да се очаква един добре работещ нормативен акт. По думите на председателя на АПЕЕ това е съвсем реално, ако ЕК бъде сигнализирана и впоследствие констатира, че законът противоречи в цялата си същност на директивата на ЕС. Ако нормативният акт бъде върнат за преработване, има достатъчно време до края на годината, за да може законодателите да го приведат в съответствие с Европейската директива 28/2009.


И кратките срокове не са зле
Киряков не е против по-кратките срокове за изкупуване на електрическа енергия от производителите на възобновяема енергия. Миналата седмица депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм гласуваха договорите за изкупуване на енергия от вятърни централи да се сключват за 12, а не за 15 години, както предвиждаше първоначално текстът. Токът от слънчеви централи и от мощности на биомаса пък ще се изкупува за по-дълъг от първоначално предвидения срок - от 15 на 20 години. "Дългите срокове не са в интерес както на обществото, така и на самите производители", заяви председателят на АПЕЕ. По думите му обаче цената, на която ще се изкупува енергията от ВЕИ проектите, трябва да бъде съобразена с по-късите срокове. Според председателя на държавния енергиен регулатор Ангел Семерджиев новите срокове защитават интересите и на инвеститорите, и на потребителите. По думите му по-кратките срокове например ще доведат до по-голяма добавка към цената за изкупуване на енергия от ВЕИ.


Регулация на пазарен принцип
Идеята за намаляване на сроковете за изкупуване на екологичната енергия бяха спорен момент при обсъждането на закона в икономическата комисия в парламента. При едно от гласуванията в комисията депутати и представители на икономическото министерство коментираха, че се очаква след 2015 г. броят на проектите да бъде достатъчно голям. Това според тях ще доведе до поевтиняване на зелената енергия, следствие на голямата конкуренция между производителите на различните видове екоенергия. 
Възвръщаемост на инвестицията


Изчисленията на бизнеса показват, че инвестицията във вятърните и водноелектрическите централи се възвръща за срок от 10-12 години, за фотоволтаични паркове - за около 15 г. За централите, работещи с биомаса, все още никой не е правил разчети, защото такива на практика няма у нас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK