Moody''s понижи с две степени кредитния рейтинг на Ирландия

Moody's днес понижи с две степени - от Baa1 на Baa3 - оценката си за Ирландия заради влошаването на икономическите перспективи пред страната, предадеФранс прес. Перспективата на тази оценка е "отрицателна", което означава, че Moody's не изключва да я понижи пак в средносрочна перспектива.


"Основната причина за днешното понижение на оценката е новото отслабване на финансовата стабилност на ирландското правителство заради вялата икономическа активност и практическото изпълнение на нови ангажименти свързани с банките", се пояснява в комюникето на Moody's. Вчера друга водеща международна рейтингова агенция - Fitch, потвърди рейтинга на Ирландия, който досега възнамеряваше да понижи, оценявайки като "надеждни" усилията на страната да оздрави банките си. Оценката на Ирландия остава ВВВ+, която е осмата най-добра възможна оценка в класацията на Fitch.Този рейтинг обаче остава с "негативна" перспектива за развитие, което означава, че Fitch не изключва вероятността да я понижи в средносрочен план поради продължаващите неясноти за възстановяването на икономиката и подобряването на държавните финанси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK