Гърция с планове да продаде активи за 15 млрд. EUR

Премиерът Папандеру отново отхвърли възможността за преструктуриране на дълга на странатаМинистър-председателят на Гърция Гергиос Папандреу заяви, че страната му няма да преструктурира дълга си и представи мерките на правителството за редуциране на дефицита. Средносрочната фискална политика на неговият кабинет включва орязване на държавни разходи за над 22 млрд. EUR до 2015 г. Планът включва и разпродажбата на държавни активи на стойност 15 млрд. EUR до 2013 г.


Гърция беше на ръба на банкрута миналата година и след като стана ясно, че страната е отчитала неправилно своя бюджетен дефицит, южната ни съседка получи спасителен пакет от 110 млрд. EUR от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Сегашните цели преследват постигането на заложените от ЕС и МВФ цели за намаляване на дефицита от 15.4% от БВП през 2009 г. до 3% през 2014 г. Правителството все още се стреми към постигане на дефицит от 7.4% за тази година, въпреки че приходите за първото тримесечие не достигнаха заложената цел с 1.4 млрд. EUR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK