НАП започва пълна данъчна проверка на купувача на "Кремиковци"

От днес Националната агенция за приходите (НАП) започва пълна данъчна проверка на "Елтрейд къмпани" ЕООД, което купи обявения в несъстоятелност комбинат "Кремиковци". Това се казва в съобщение публикувано на сайта на агенцията. Проверката е възложена лично на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.


Данъчните ще изследват произхода на средствата за закупуването на предприятието, транзакциите на дружеството с други фирми и физически лица от момента на създаването си и всички данъчни последици, които са възникнали от движението на паричните потоци преди и след сделката за "Кремиковци"


"Елтрейд къмпани" купи активи на "Кремиковци" на 12 април, а финансирането е осигурено от Първа инвестиционна банка АД . Стратегически партньори на "Елтрейд къмпани" са "Надин металс трейд" ЕООД и "Велпет консулт" ЕООД.
От приходната агенция допълват, че проверката ще бъде насочена основно към данъка върху добавената стойност, но ще обхване и корпоративните налози и дължимите осигурителни вноски.


Към момента купувачът на металургичния комбинат няма ДДС регистрация, въпреки че дружеството очевидно е привлякло инвестиции в значителни размери, твърдят от НАП. От там добавят, че според Закона за ДДС всяко лице, чийто оборот за последните 12 последователни месеца надхвърля 50 хил. лв. е задължено да се регистрира за целите на данъка върху добавената стойност.


"Възложих проверката защото тук става дума за много големи парични потоци към едно дружество, което няма никаква търговска или данъчна история", коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Според него интересът на държавата е да проучи напълно произхода на парите, за да бъде сигурно, че всички данъци и осигуровки са внесени.


Очаква се проверката да приключи в рамките на няколко седмици, тъй като дружеството е регистрирано скоро и броят на сделките му е малък. Ако бъдат засечени нередности, инспекцията може да се разпростре и срещу други физически или юридически лица.


Ревизорите ще проверят още числеността на персонала на фирмата, възнагражденията и осигурителните вноски, които компанията начислява и внася в бюджета, допълват от приходното ведомство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK