Президентът Георги Първанов назначи членовете на ЦИК

Президентът на България Георги Първанов подписа указ, с който назначава Централната избирателна комисия, съобщиха от прессекретариата на президентството. Назначената ЦИК е в състав от 21 членове с председател Красимира Медарова, предложена от ПП ГЕРБ. Общият сбор от определените по закон членове на комисията е 20 (19 за парламентарно представените партии и коалиции и 1 за НДСВ като представена партия в Европейския парламент). Тъй като така общият брой на членовете на ЦИК става четно число, комисията е допълнена с още един член и окончателният й брой е от 21 членове. Съгласно Изборния кодекс, местата в ЦИК са разпределени както следва: ГЕРБ – 10; Коалиция за България – 4, ДПС – 3; Атака – 2; Синята коалиция – 1; НДСВ – 1.


В хода на проведените консултации при държавния глава "Синята коалиция" е изразила особено мнение по формиране на състава на ЦИК и е представила писмени мотиви, с които предлага състава на комисията да се формира на база на получени гласове на парламентарните избори през 2009 г. От президентската администрация казват, че посочените мотиви не са уважени, тъй като по Конституцията на Република България ЦИК не е орган, който се формира на база на изборен резултат. Същевременно, според дефиницията за парламентарно представена партия или коалиция, се изисква преценката да се извършва към актуален исторически момент – консултациите между парламентарно представените партии, а не в предходен исторически момент – парламентарните избори през 2009 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK