ЕК поиска България да върне 24,5 млн. EUR

Европейската комисия съобщи, че няколко държавите в ЕС трябва да възстановят 530 млн. EUR от разходите по общата селскостопанска политика. В списъка на страните, от които се очаква да възстановят суми е включена и България, която трябва да върне 24,54 млн. EUR. Те са начислени заради недостатъчното равнище на проверките на място, заради недостатъците на системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП-ГИС) и заради предоставянето на неточна информация и недостатъчни указания на земеделските производители във  връзка с помощите на площ (включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ), съобщава БТА.


Съгласно т.нар. процедура по уравняване на сметките, днес ЕК е поискала от няколко държави да върнат част от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали  неправомерно. Тази сума се връща в бюджета на ЕС заради  неспазване на правилата на Общността или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи. Държавите отговарят за изплащането на средствата по общата селскостопанска политика (ОСП) и за контрола върху изразходването им, а ЕК  трябва да следи дали държавите използват правилно средствата, се отбелязва в съобщението. Според последното решение средства ще връщат България,  Дания, Гърция, Испания, Франция, Италия, Холандия, Португалия,  Румъния и Великобритания, а на Германия ще бъдат възстановени средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK