ПИБ е финансирала цялата сделка с "Кремиковци"

Първа инвестиционна банка АД е финансирала цялата сделка за "Кремиковци" АД, се казва в съобщение на финансовата институция публикувано на сайта на БФБ. Малко след успешния търг за продажба на обособена част от активите на фалиралия комбинат банката обяви, че отпуснала 59 млн. EUR кредит на купувача "Елтрейд къмпани" ЕООД.


"За осъществяване на сделката беше важно структурирането, реализацията и предварителната препродажба на част от придобиваните от "Елтрейд къмпани" активи. За тази цел ПИБ предостави мостово финансиране (Bridge financing) до пълния размер на сделката на стратегическите партньори на "Елтрейд къмпани" – "Надин металс трейд" ЕООД и "Велпет консулт" ЕООД", се казва в съобщението на банката.


От ПИБ обясняват, че трите фирми ще придобият активи, които са самостоятелно обособени на технологичен и функционален принцип и ще генерират различни входящи парични потоци. Купувачите на фалиралия комбинат имат предварителни договори с чужди контрагенти за продажбата на активи и продукция.
"Като обезпечение по кредитите, освен придобитите активи, фирмите са предоставили и вземания по договори с чужди контрагенти, както и други обезпечения", твърдят от ПИБ. Според банката погасяването на заемите ще е от дейностите на фирмите, сред които са производство на продукция, ЖП транспортни услуги, електропренос, продажба на скрап и недвижими имоти.


Активите на "Кремиковци" АД бяха продадени на 12 април на "Елтрейд къмпания" ЕООД, която е собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев. Цената на сделката е 316 млн. лв. Комбинатът беше обявен в несъстоятелност на 31 май 2010 г. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK