УниКредит Булбанк предупреди за фишинг* атака срещу клиентите си

Уникредит Булбанк предупреди клиентите си, които използват онлайн услугата на банката, че е възможно да станат жертва на фишинг атака. В банката са получили обаждания от техни клиенти, както и от клиенти на други банки, за получени фалшиви имейли. В писмата се твърди, че сесията на клиента е изтекла и за да възстанови онлайн профила си, потребителят трябва да проследи линк към фалшив сайт, който изглежда като този на банката. Засега банката не съобщава за пострадали клиенти.


Как изглежда атаката


Възможните жертви на този вид атака са   клиенти на банката, които имат кредитна карта и са въвели всички поискани данни във фалшивия сайт. Това според банката е много малко вероятно. Клиентите лесно могат да разберат кога има движение по сметките им, защото получават SMS за това. Добрата новина е, че фалшивият сайт на банката вече не работи и препраща към истинския сайт.
Предпазни мерки


В съобщение до медиите от УниКредит Булбанк съветва клиентите си как да реагират при фишинг атаки. Ако имате съмнения за измама проверете дали съобщението е истинско, като се свържете с Центъра за обслужване на клиенти на телефоните посочени на официалния сайт. В никакъв случаи не отвряйте препратките вложени в съмнителните писма и информирайте банката за тях. Ако погрешка сте въвели конфиденциална информация на измамната страница, незабавно сменете паролите си на истинския сайт на банката. Не отговраяйте, нито препращайте подобни писма, а незабавно ги изтривайте.


*Фишинг идва от английската дума за Дриболов", с която се описва писмо от недоброжелател, в което се твърди, че имате проблем със сметките си или кредитните си карти. За да разрешите проблема в писмото има линк, който ви праща на сайт приличащ или, както е в случая с Булбанк, същият като този на институцията, от която се предполага, че идва писмото. Когато въведете данните си в сайта те се записват от недоброжелателите, които се опитват да ги използват за лични изгоди.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK