Нови 4 423  безработни са участвали в програми за заетост през март

Над 27 хил. лица са работили по програмите за заетост и обучение на Агенцията по заетостта (АЗ) през март. За провеждането на обученията на безработните са изразходвани общо 4189.2 хил. лв., съобщават от АЗ. Програмите и мерките на агенцията са заложени в Националния план за действие по заетостта 2011 г., като те целят да се ограничи безработицата, да се запаси заетостта чрез активна политика на пазара на труда и подобряване качествата на работната сила.


През март през програми и мерки за заетост и обучение са включени нови 4 423 безработни лица, което е с 1 654 души повече от февруари. И през март Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" е най-голямата, съобщават от агенцията. Работа чрез нея са намерили 15 015 лица, а още 1 190 безработни предстои да бъдат включени в списъците.


По мерките от Закова за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) в бюрата по труда, през март са заявени 1 076 работни места, като от тях 74.3% са от частния сектор. Голям брой места са обявени по новоприетата мярка, насърчаваща работодателите да разкриват "зелени работни местата" - общо 271. Следва мярката, подкрепяща наемане на младежи до 29 години – 142 работни места. През месеца по мерки, осигуряващи трайна заетост, съгласно ЗНЗ, са работили 5 557 души, с 2.3% повече в сравнение с февруари. Включени са нови 997 лица. Изразходваните средства за осъществяване на мерките за заетост и обучение през месеца възлизат на 810 хил. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK