Четири варианта за свободен достъп до Търговския регистър 

След приемането на второ четене на промените в Закона за Търговския регистър има четири изхода за промяна на въведения ограничен достъп до информацията в него. Промени и приемане на нов закон, налагане на президентско вето, сезиране на Конституционния съд (КС) или на Европейската комисия. Вариантът за сезиране на КС обмислят депутатите от Коалиция за България. От парламентарната група обясниха, че идеята ще се обсъжда на заседание на партията днес. Ще бъде трудно да мине, но все пак ще опитаме заради неправилните решения, които са взети с промените в закона, обясни Мая Манолова от БСП. От Синята коалиция също коментираха, че ако има подписка за сезиране на съда, те ще подкрепят искането.


АлтернативитеНалагане на президентско вето според юристите не е изключено. От администрацията на държавния глава обясниха, че законът все още не е пристигнал при тях и тепърва предстои да бъде разгледан. Още по време на дискусията преди приемане на закона съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров предупреди, че с тези промени се нарушава европейската директива за достъп до информацията. Адвокатът от Програма достъп до информацията" Александър Кашъмов също обясни, че взетото решение противоречи на Директива 2009/101 и на това основание може да се сезира Европейската комисия. Тази крачка може да се предприеме от всеки гражданин, организация или фирма в България. До края на годината може да се окаже, че приетият закон няма да влезе в сила. Причината е, че от Програма достъп до информацията обясниха, че в момента подготвят редакция на закона, която ще внесат за разглеждане в парламента чрез депутати. "Управляващите се вслушват в критичните бележки на онлайн общността и нищо чудно натискът, който е в социалните мрежи и блоговете, да доведе до нови промени. Всичко зависи от това как Агенцията по вписванията ще реши да приложи закона", обясни Тодор Ялъмов от Център за изследване на демокрацията.


Добрите решенияСпоред него по-доброто решение е било информацията да се дигитализира, а не да се прави регистриран достъп. По думите му това би помогнало за търсене на информация и би направило регистъра много по-добър. "Дигитализацията можеше да се случи за предвидената една година, и то в рамките на бюджета, който би трябвало да има Агенцията по вписванията", каза още Ялъмов. Един от начините това да се направи бързо и евтино е дейността да се аутсорсне към чужди фирми. "В чужбина може да се постигне 20% от цената, която е тук, в България. На следващ етап може да се аутсорснат и други неща", обясни още Ялъмов. Той допълни още, че в момента има сериозен проблем с финансирането на Агенцията по вписванията. 25% от приходите на агенцията трябва да остават за нуждите й. Сега обаче това не става, защото според Закона за държавния бюджет тези пари отиват в хазната.


Размиване на обяснениятаВ четвъртък, когато депутатите обсъждаха промените, зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова призна, че това не е най-доброто, което може да се направи. Тя обаче допълни, че за заличаване на данните ще трябват много пари, за подновяване на програмите също. Тодор Ялъмов  обаче коментира, че проблемът не са толкова парите. "Министерството на правосъдието се поддава на натиска на част от депутатите от ГЕРБ и на част от бизнес асоциациите. Те се уплашиха от прозрачността. Това притисна министерството да направи този ход", обясни Ялъмов. По думите му битката все още не е загубена, а до края на годината, когато обновеният закон трябва да влезе в сила, има много време. Част от депутатите също намекнаха, че може да се намери нов начин за ограничаване на злоупотребите. А според зам.-министъра на правосъдието регистрираният достъп е само временна мярка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK