Ядрената криза в Япония ще приключи от 6 до 9 месеца

Операторът на централата Tokyo Electric Power Co. набеляза срок за приключването на ядрената криза във Фукушима между шест и девет месеца.  TEPCO очаква постоянно спадане на нивото на радиацията в централата до три месеца, съобщава Bloomberg. По план основният реактор трябва да бъде охладен до 100 градуса по Целзий до шест месеца. Възможно е това да се случи, ако реакторите бъдат доведени до статично състояние.


Охладителните системи на атомната централа бяха унищожени от 15-метровата вълна, която последва земетресението на 11 март. Усилията да се охладят реакторите и да се спре изтичането на радиация бяха възпрепятствани от пожари и вторични трусове, припомня Bloomberg.


В следващите три месеца TEPCO планира да запълни първи и трети реактор с вода, обяви компанията вчера. Втори реактор ще бъде запечатан, преди да се запълни с вода. Водата, която компанията изливаше в реакторите досега, преливаше в мазета и защитни изкопи. Още не е решено къде ще бъдат изхвърлени 25 млн литра силно радиоактивна вода от втори реактор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK