Металургичният комбинат в Кърджали спря работа

Екоинспекцията в Хасково спря оловното производство в металургичния комбинат в Кърджали. Причина за затварянето на мощностите в предприятието станаха продължаващите обгазявания на града със серен диоксид. Въпреки намалялото замърсяване, от екоминистерството заявиха, че обгазяванията продължават. Спирането на работата ще остави на улицата стотици работници, съобщи БНР.


Според областната управа, собственикът на комбината Валентин Захариев не е предприел мерки за спиране на замърсяването въпреки дадения му от три министерства гратисен срок. Металурзите в Кърджали прогнозират, че след оловния ще затвори и другия завод - цинковия, а после рудниците и флотационната фабрика в Мадан, където се добива рудата, използвана в Кърджали.


Прогнозите на синдикатите са, че това ще засегне над хиляда души в Родопите. Част от работниците не са получавали заплати от месеци. В Кърджали е създаден кризисен щаб, който да намери алтернативни начини на заетост на съкратените от металургичния комбинат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK